Menu

Regionale Energie Strategie

Nederland werkt hard aan de Regionale Energie Strategie - RES. Ieder gebied en gemeente heeft de verplichting mee te werken en invulling te geven aan deze strategie. Alles wordt uit de kast gehaald om de beloftes welke Europa en Nederland aan zichzelf heeft gedaan op dit gebied te halen. De bekendste maatregelen zijn zonne-energie en windenergie. Klinkt eenvoudig maar dat heeft een enorme impact op gebied en infrastructuur. Waar geen dikke kabels liggen heeft opwekking van veel energie niet veel zin. Waar mooie weidse gebieden liggen willen we geen zonneweides zien.

De ruimte in de Bollenstreek is beperkt en hard nodig voor mobiliteit, bedrijventerreinen, woningbouw en ons toerisme. Kortom, een samenspel waar veel overleg voor nodig is.

Bedrijfsleven Bollenstreek is van mening dat mooie bedrijven, de leefbaarheid en het toerisme sterke punten zijn van onze streek waar wij zuinig op moeten zijn. En ruimte creëren voor betaalbare woningen heeft een hoge prioriteit.
Wat ons betreft zijn zonneweides, hoe financieel aantrekkelijk dan ook taboe als niet eerst minimaal 80% van het beschikbare dakoppervlak word benut. Dat zal soms aanpassing van de dakconstructie betekenen, maar is beter dan aantasting van natuur en omgeving. Bij nieuwbouw zouden ontwerpers de verplichting moeten hebben constructie en afmetingen af te stemmen op beschikbare afmetingen van panelen. Bijkomend voordeel is dat energie wordt opgewekt op de plek waar het ook wordt gebruikt.

 


RES in het nieuws:

'Stop met zonneparken en leg zonnepanelen op daken'
(Bron: NOS )

Stop met het bouwen van zonneparken en zet in op zonnepanelen op daken. Daarvoor pleit Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. Op slechts tien procent van de bedrijfsdaken in Nederland liggen nu zonnepanelen.    [lees verder op NOS.nl]


Betaalbare groene stroom via coöperatie Haarlem Noorderlicht
(Bron: Haarlems Dagblad)

Haarlemmers die groene stroom willen via zonnepanelen uit de omgeving, kunnen zich aansluiten bij buurtcoöperatie Haarlem Noorderlicht.

[lees verder op HaarlemsDagblad.nl]


Nieuwsoverzicht

De Nederlandse economie maakte in 2020 een grote krimp door. Ook in regio Leiden en Katwijk zijn de gevolgen in diverse sectoren goed merkbaar. Met het vaccinatieprogramma in het vooruitzicht is het nu het moment om plannen te maken voor herstel. Reden voor Ondernemersdag071 om dit prominent op de agenda te zetten tijdens de komende uitzending van ‘Ondernemend Dichtbij‘ op donderdag 4 maart van 16.00 tot 17.00 uur. We nodigen je van harte uit om mee te kijken! Aanmelden kan via deze link. In de week van de uitzending ontvang je de inloggegevens.


Ondernemersorganisaties: ‘Gedeeltelijk en verantwoord open op 3 maart’

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de gesloten sectoren vanaf 3 maart in elk geval gedeeltelijk weer open moeten. Daarvoor hebben zij op verzoek van EZK-minister Bas van ’t Wout in samenwerking met de betrokken branches een plan uitgewerkt dat uitgaat van verantwoorde stappen verdeeld over verschillende sectoren. “We kunnen niet langer wachten, ondernemers gaan kapot. Als volledige heropening écht niet kan,  doe dan in elk geval dit”, is de dringende oproep van de ondernemersorganisaties.


Bedrijfsleven-bollenstreek-dec-2020-kl

Groepen 7 en 8 van de basisschool leren de groene sector kennen tijdens de Tuinbouw Battle (TBB). Op hun eigen mobiele kar telen leerlingen tulpen die zij vervolgens mogen verkopen. Daarmee verdienen zij geld voor een aankoop voor de klas of het schoolplein.


Meer nieuws

Nieuwsoverzicht Economic Board
Duin- en Bollenstreek
RijnlandRoute actueel